Ανακοίνωση κατά της αυστηρής αντι-πειρατικής νομοθεσίας έβγαλε ο Λευκός Οίκος

0

Πρόκειται για τα νομοσχέδια SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), στα οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη κλεισίματος ιστοσελίδων που διευκολύνουν την διακίνηση «πειρατικών» αρχείων.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πειρατεία στο διαδίκτυο είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που βλάπτει την αμερικανική οικονομία, θέτει σε κίνδυνο την εργασία πολλών μεσοαστών εργαζομένων και πλήττει μερικές από τις πιο δημιουργικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα στηρίξουμε κανένα νόμο που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνει τον κίνδυνο απειλών μέσω ίντερνετ και υπονομεύει το δυναμικό και καινοτόμο χαρακτήρα του διαδικτύου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα δύο νομοσχέδια προς το παρόν είναι υπό επεξεργασία από το Κογκρέσο και περιέχουν αρκετές πρωτότυπες, αλλά αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, προβλέπουν τον αποκλεισμό εμφάνισης πειρατικών ιστοσελίδων από τις μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo, ενώ δίνουν το δικαίωμα σε ιδιώτες και εταιρείες να ζητούν δικαστικά το κλείσιμο ιστοσελίδων που διακινούν «πειρατικό» υλικό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα το 2011 είχε ζητήσει μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας και την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, ωστόσο έκλινε προς ηπιότερες πρακτικές. Η εύρεση μιας μέσης λύσης στο Κογκρέσο είναι δύσκολη, ιδίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι μάχονται με ζήλο υπέρ των νομοσχεδίων.

Φορείς της κινηματογραφικής βιομηχανίας διαφώνησαν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης από τον Λευκό Οίκο. «Καλωσορίζουμε τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πειρατεία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μια ουσιαστική αντι-πειρατική νομοθεσία πρέπει να περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα που θα βάζουν στο παιχνίδι και ιστοσελίδες και μηχανές αναζήτησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Motion Picture Association of America.

Αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου που αντιστρατεύονται τα νομοσχέδια –όπως AOL, Facebook, Twitter, Google κλπ. – χαιρέτισαν την ανακοίνωση Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι είναι ισχυρό χαρτί, αλλά ο κίνδυνος να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια παραμένει ορατός. Μάλιστα, οι εταιρείες ετοιμάζονται να αντιπροτείνουν νομοσχέδιο, ώστε να τιμωρούνται οι ξένες πειρατικές ιστοσελίδες βάσει του διεθνούς εμπορικού δικαίου.
 

Σχόλια