Ανακόλουθο χώρες-μέλη του ΠΟΕ να επιβάλλουν λογοκρισία στο Ίντερνετ, λέει μελέτη

0

Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η επιβολή διαδικτυακής λογοκρισίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης επισημαίνει μελέτη των Μπράιαν Χίντλεϊ και Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, που παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Κίνας. Εκεί η τοπική μηχανή αναζήτησης Baidu, η οποία ακολουθεί τους κρατικούς κανόνες λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, έχει κατακτήσει 64% της δικτυακής αγοράς των 293 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 31,3% της Google. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι κινεζικές αρχές επαναπροωθούσαν (reroutering) αναζητήσεις από την ιστοσελίδα της Google και άλλων διεθνών μηχανών αναζήτησης σε αυτή της Baidu. Ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται στην Κούβα, αλλά και σε χώρες της Δύσης αναφορικά με την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (π.χ. πορνογραφικού περιεχομένου).
Σύμφωνα με τους μελετητές, η επιβολή λογοκρισίας στο Διαδίκτυο λειτουργεί ως το υπ’ αριθμόν ένα μέσο διαμόρφωσης συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών στην αγορά του Ίντερνετ –χωρίς να συντρέχουν τις περισσότερες φορές οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια τέτοια παρέμβαση είναι επιτρεπτή βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.

Σχόλια