Ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας της Google από την κινέζικη κυβέρνηση

0

Όταν τον Ιανουάριο του 2011 η Google εξέφρασε την πρόθεσή της να σταματήσει να παρέχει λογοκριμένες τις υπηρεσίες αναζήτησης στην Κίνα, προκάλεσε την  οργή αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης. Η ένταση, που υπήρχε για αρκετό καιρό, έπαψε πριν λίγες μέρες με τον συμβιβασμό των δύο μερών και την συμφωνία για ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Google, κάτω από συγκεκριμένους όρους. Αναφορικά με την ανανέωση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eric Schmidt δήλωσε ότι το αποτέλεσμα προέκυψε όπως ακριβώς ήλπιζε. «Αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, κι εμείς τη δική μας», δήλωσε αφήνοντας αιχμές για την τακτική μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που ακολουθεί η κινέζικη κυβέρνηση.

Η άδεια είναι ελεύθερα ανακλητή από τις κινεζικές αρχές, έχει ετήσια διάρκεια και το περιεχόμενο αυτής αφορά τη συνέχιση λειτουργία της ιστοσελίδας Google.cn καθώς και κάποιων σχετικών ιντερνετικών υπηρεσιών. Το καθεστώς λογοκρισίας διατηρείται, δηλαδή οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν ονομαστικά όλα τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αλλά θα απαγορεύεται να μπουν σε όσα έχει μπλοκάρει η κινέζικη κυβέρνηση ως προσβλητικά ή πολιτικά μη ανεκτά. Οι κινέζοι χρήστες της διασημότερης μηχανής αναζήτησης που ήθελαν να βλέπουν μη λογοκριμένα αποτελέσματα εξυπηρετούνταν από την ιστοσελίδα www.google.com.hk , την αντίστοιχη δηλαδή υπηρεσία στο Χονγκ Κονγκ, όπου ισχύει διαφορετική καθεστώς διοίκησης από την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Η νέα άδεια απαγορεύει στη Google να ανακατευθύνει ευθέως τους χρήστες στην ιστοσελίδα του Χονγκ Κονγκ, αλλά απλώς της επιτρέπει να έχει ένα σχετικό σύνδεσμο στην άκρη της σελίδας με τα αποτελέσματα, ώστε όποιος χρήστης επιθυμεί να μεταφέρεται εκεί.

Από τη νέα συμφωνία προκύπτει ότι μάλλον όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Κατά πρώτον κερδίζει η κινεζική κυβέρνηση, η οποία πέτυχε να συμμορφώσει την εταιρεία στους όρους που έθεσε και συγχρόνως πέρασε το μήνυμα ότι μπορούν να συμβιβαστούν η λογοκρισία που προτάσσει και η προσαρμογή στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Ικανοποιήθηκαν επίσης οι Κινέζοι χρήστες, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες υπηρεσίες για έναν ακόμη χρόνο, ενώ ευνοημένη βγαίνει και η ίδια η Google, η οποία ενδιαφέρεται να εδραιώσει τη θέση της σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Για να καταφέρει να κατατροπώσει τις ανταγωνίστριες εταιρείες Baidu, Tencent και Alibaba, θα χρειαστεί τουλάχιστον την ανοχή της κινέζικης κυβέρνησης.
 

Σχόλια