Αναπόφευκτες οι απάτες μέσω του eBay

0

Ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης στον κόσμο ιστοσελίδας δημοπρασιών, eBay, δήλωσε ότι τόσο η ίδια η εταιρία, όσο και οι πελάτες της πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι πάντα σε ένα μικρό ποσοστό θα συμβαίνουν απάτες μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των συνδρομητών του website. Σύμφωνα με τον Πωλ Κιλμάρτιν, δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να εισαχθεί ένα νέο αυστηρότερο σύστημα ασφαλείας, το οποίο θα απαιτεί εκτός από τον κωδικό (password) και ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας, όπως η έξυπνη κάρτα ή το δακτυλικό αποτύπωμα, είτε να διακοπεί εντελώς η λειτουργία της ιστοσελίδας. Πάντως, προς το παρόν η εταιρία δεν σχεδιάζει να αλλάξει το υπάρχον σύστημα ασφαλείας της.

Η συζήτηση για το κατά πόσο ασφαλείς είναι οι συναλλαγές στο eBay ξεκίνησε από τα τέλη του 2004, όταν ο Βρετανός δικαστής Ρίτσαρντ Μπρέι, με αφορμή την υπόθεση μιας γυναίκας που εξαπάτησε χρήστες του eBay πουλώντας ανύπαρκτα εισιτήρια για μία συναυλία, επέκρινε την εταιρία λέγοντας ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τους πελάτες της από το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής απάτης.

Η εταιρία πάντως υποστηρίζει ότι η ιστοσελίδα της είναι ασφαλής, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, και ότι λιγότερο από 0,01% των συναλλαγών της επιβεβαιώνονται ότι είναι απάτες.

Σχόλια