Αναποτελεσματική κρίνεται η νομοθεσία της Βρετανίας κατά του spamming

0

Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει τη νομοθεσία της Βρετανίας κατά του spamming ο πρόεδρος του οργανισμού για την αντιμετώπιση του spam, Spamhaus, Στιβ Λίνφορντ. Κατά τον Λίνφορντ, ο σχετικός βρετανικός νόμος έχει «παραθυράκια» που δίνουν τη δυνατότητα στον spammer να στέλνει ανεπίκλητα emails σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις εταιριών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από τις διατάξεις του ποιές χαρκατηρίζονται έτσι και ποιές όχι.

Παρά το γεγονός ότι τα spam emails που προέρχονται από την Βρετανία είναι λίγα – ποσοστό μόλις 2% επί του συνόλου των junk emails που διακινούνται στο Internet – αρκετές εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, όπως η αμερικανική AOL, ζητά επίμονα την τροποποίηση οτυ νόμου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος πριν ένα χρόνο, κανένας spammer από την Βρετανία δεν έχει διωχθεί ποινικά.

Ο Λίνφορντ φέρνει ως παράδειγμα αποτελεσματικής νομοθεσίας κατά του spamming εκείνη της Αυστραλίας, όπου η απειλή υπέρογκων χρηματικών ποινών στους παραβάτες έχει ουσιαστικά εξαλείψει τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά ηλεκτρονικά μηνύματα αυστραλιανής προελεύσεως.

Σχόλια