Αναστολή δίκης μεταξύ Apple και Proview μέχρι να βγει απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου της Shenzen

0

Την άδεια του δικαστηρίου να συνεχίσει την πώληση των προϊόντων της στη Σαγκάη έλαβε η εταιρεία Apple, η οποία εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη με την κινεζική Proview, αναφορικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ονομασία “iPad”. Το δικαστήριο δέχθηκε να αναστείλει την πρόοδο της δίκης, μέχρι να κριθούν παρεμπίπτοντα ζητήματα σε άλλη δίκη της Apple με την Proview, ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου τον επόμενο μήνα.

Η αντίδικος της Apple, η κινεζική εταιρεία Proview, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει προσωρινώς την απόσυρση των προϊόντων iPad από τις προθήκες των καταστημάτων στη Σαγκάη. Η εταιρεία κινήθηκε εναντίον της Apple διεκδικώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τη χρήση της ονομασίας iPad στην Κίνα, ισχυριζόμενη ότι έχει κατοχυρώσει την ονομασία από το 2000, χρόνια προτού η Apple δημιουργήσει το tablet PC με το αντίστοιχο όνομα. Η ιστορία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, διότι έχει παρεμβληθεί και η θυγατρική της Proview στην Ταϊβάν. Η θυγατρική εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την ονομασία iPad στην Apple το 2009, πράγμα το οποίο δεν είχε εξουσία να κάνει, σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους της μητρικής Proview.

Προτού ανασταλεί η πρόοδος της δίκης, οι δικηγόροι των δύο πλευρών αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο δικαστήριο. Ο νομικός εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι οι αντίστοιχες συσκευές “IPAD” της Proview ποτέ δεν κυκλοφόρησαν ιδιαιτέρως στην αγορά, ούτε έφεραν κέρδη και πελάτες, ενώ επεσήμανε ότι αντίθετα η κερδοφορία της Apple σημαίνει μισθούς, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την Κίνα. Ο δικηγόρος της Proview απάντησε ότι ο τελευταίος παράγοντας ήταν άσχετος: «Το αν θα πεινάσει ο κόσμος στην Κίνα επειδή δεν θα μπορεί η Apple να φτιάχνει και να πουλά εδώ iPad δεν είναι θέμα του δικαστηρίου. Το δικαστήριο οφείλει να αποφασίζει βάσει του νόμου. Δεν είναι δυνατόν να πωλείται το ίδιο προϊόν με διαφορετική ονομασία;».

Κατόπιν όλων των εξελίξεων, η Apple εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας για άλλη μία φορά την θέση της εταιρείας. «Έχουμε αγοράσει τα δικαιώματα της ονομασίας iPad σε δέκα διαφορετικές χώρες από την Proview εδώ και αρκετά χρόνια. Η Proview αρνείται να τηρήσει την συμφωνία της με την Apple στην Κίνα και ένα δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ μας έχει ήδη δικαιώσει για αυτό το θέμα. Η υπόθεση όμως εκκρεμεί στην υπόλοιπη Κίνα», ανέφερε η ανακοίνωση της Apple.

 

Σχόλια