Ανεξάρτητη βρετανική αρχή διατάσει την αφαίρεση συνδέσμων από τη Google

0

Η Google έλαβε διαταγή από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO), να αφαιρέσει εννέα συνδέσμους ειδήσεων από τη μηχανή αναζήτησης, στο πλαίσιο του “δικαιώματος στη λήθη”.

Ειδικότερα και σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού Επιτρόπου Πληροφοριών, “λεπτομέρειες για ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα” καταχωρήθηκαν σε ειδήσεις οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένο άτομο.

Σε δήλωσή του ο Επίτροπος Πληροφοριών αποκάλυψε ότι αρχικά η Google αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του θιγόμενου, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών. Σημείωσε δε, ότι η δυνατότητα πρόσβασης στα συγκεκριμένα άρθρα μετά από έρευνα με το όνομά του θιγόμενου, συνιστά παράβαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Χαρακτηριστικά δε, ο αναπληρωτής Επίτροπος David Smith, σημείωσε: ” Ας είμαστε ξεκάθαροι.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι δεσμοί οι οποίοι αφαιρούνται κατόπιν έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης, είναι κάτι που ενδιαφέρει όλα τα ΜΜΕ”. 

“Επίσης κατανοούμε, ότι οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσουν αυτά τα άρθρα μέσα από τις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποκάλυψη των στοιχείων του αρχικώς καταγγέλοντος, μέσω της σχετικής αναζήτησης”. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Επιτρόπου, η Google θα πρέπει να καταργήσει τους σχετικούς συνδέσμους (links) εντός 35 ημερών από την κοινοποίησή της, την 18η Αυγούστου. Η Google, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο.  

Σχόλια