Ανήλικοι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα

0

Ο τεχνολογικός όμιλος Foxconn που αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρονικών συσκευών παγκοσμίως και προμηθεύει εταιρείες, όπως η Apple, η Microsoft και η Samsung παραδέχθηκε ότι απασχολεί ως εκπαιδευόμενους στις εγκαταστάσεις του στην Κίνα, ανηλίκους μεταξύ 14 και 16 ετών.

Η υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο όταν το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας ότι μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης τοποθετεί ανηλίκους σε εξαιρετικά κακοπληρωμένες θέσεις στα εργοστάσιά της χωρίς να προβαίνει στον έλεγχο των ταυτοτήτων των νεαρών παιδιών.

Εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι μετά τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε εσωτερική έρευνα και πράγματι διαπιστώθηκε ότι εργάζονται μαθητές που ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία στην Κίνα, δηλαδή τα 16 έτη.

Tόνισαν ακόμα ότι πέρα από το νόμο, παραβιάζεται και η πολιτική της εταιρείας. Αναγνώρισαν δε ότι η Foxconn φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την παραβίαση και απολογήθηκαν στις οικογένειες των παιδιών. Ακόμα, τόνισαν ότι τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι όσοι συμμετέχουν παράνομα στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης.

Πρόσθεσαν επίσης ότι έχει ήδη διαταχθεί πλήρης έρευνα σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ανηλίκων προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες του φαινομένου αυτού και να αποφευχθούν παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Ακόμα, σημείωσαν ότι τα περιστατικά αυτά παρουσιάστηκαν σ’ ένα μεμονωμένο εργοστάσιο στην κινεζική πόλη Yantai ενώ δεν προέκυψαν από την έρευνα ανάλογα φαινόμενα στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Foxconn δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη δημοσιότητα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσιά της καθώς καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις και επίσημους φορείς τη φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο.