Ανησυχία για την ασφάλεια του «Facebook»

0

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος του δημοφιλούς διαδικτυακού κοινωνικού δικτύου «Facebook» έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελικής αρχής της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Προηγήθηκε μυστική έρευνα κατά την οποία αξιωματούχοι της εισαγγελικής αρχής προσποιούμενοι ότι είναι παιδιά πλοηγήθηκαν στην ιστοσελίδα και έγιναν αποδέκτες προσεγγίσεων σεξουαλικού περιεχομένου. Υπέβαλαν τα παράπονά τους στην εταιρεία, η οποία, όπως είπαν, αντέδρασε με «χαλαρότητα».
Ο προϊστάμενος της εισαγγελικής αρχής εξέδωσε κλήτευση προς την εταιρεία «Πάλο Άλτο», η οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό της «Facebook» τις επιστολές παραπόνων που αφορούν την ύπαρξη ακατάλληλων περιεχομένων στην ιστοσελίδα ή περιπτώσεις σεξουαλικής προσέγγισης ανηλίκων.
«Φοβούμαστε ότι η δέσμευση της ‘Facebook’ για ένα ασφαλές δικτυακό περιβάλλον δεν είναι συνεπής και αυτό φαίνεται από τον τρόπο ελέγχου της ιστοσελίδας αλλά και της διαχείρισης των παραπόνων», είπε ο Κουόμο και συμπλήρωσε, «είναι δικαίωμα των γονέων να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα συναντήσουν τα παιδιά τους σε μια ιστοσελίδα η οποία διαφημίζεται ως απολύτως ασφαλής».
Το «Facebook» ιδρύθηκε το 2004 ως διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο για εφήβους και φοιτητές αλλά το 2006 κατέστη προσιτό σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαθέτει περισσότερους από 42 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και έως 200.000 νέες εγγραφές την ημέρα.
Εκπρόσωπος της «Facebook» δήλωσε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τις ανησυχίες του προϊσταμένου της εισαγγελικής αρχής.
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να διατηρήσουμε τα υψηλά επίπεδα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του ‘Facebook’ και συνεχώς αναζητούμε διαδικασίες και τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε στους πελάτες μας ένα ασφαλές περιβάλλον», υποστήριξε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπράντι Μπάρκερ.

Σχόλια