Ανησυχία για την ασφάλεια του Botox

0

Τη διενέργεια έρευνας για την ασφάλεια του Botox και ενός ακόμα παρόμοιου σκευάσματος ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έπειτα από αναφορές για σοβαρά συμπτώματα σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε κοσμητική ή άλλου είδους θεραπεία.

Η ανακοίνωση της FDA αφορά το Botox και το ανταγωνιστικό προϊόν Myobloc, τα οποία περιέχουν αλλαντική τοξίνη, έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα που χαλαρώνει τους μύες.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα έρευνα, η υπηρεσία καλεί τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με Botox να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, μυϊκή αδυναμία ή δυσκολία στη στήριξη του κεφαλιού στην όρθια θέση.

Το Botox εφαρμόζεται συνήθως για να απαλύνει τις ρυτίδες του προσώπου, παραλύοντας προσωρινά τους αντίστοιχους μύες. Χρησιμοποιείται ωστόσο ευρέως και σε διαταραχές που περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς.

Οι αναφορές που εξετάζει η FDA περιλαμβάνουν και τουλάχιστον έναν θάνατο παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, στο οποίο γινόταν ενέσεις για την καταπολέμηση των σπασμών στα πόδια.

Εκπρόσωπος της Allergan που παράγει το Botox δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την FDA στην έρευνα. Τόνισε πάντως ότι οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δόσεις που εφαρμόζονται για κοσμητικούς λόγους.

Σχόλια