Ανησυχία για την αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

0

Ο αριθμός των ιστοσελίδων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει αυξηθεί κατά 1500% από το 1997 έως το 2005, όπως τόνισε ο επίτροπος ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη.
«Η Κομισιόν έχει αναλάβει δράση για την προώθηση των επαφών μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός της συνολικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο ξεκινά συχνά από ένα κράτος, αλλά απευθύνεται σε άλλο και ως εκ τούτου η δράση στο συγκεκριμένο τομέα αποβλέπει στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και στην επίτευξη ταχείας διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο Φράνκο Φρατίνι κατονόμασε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα ανάφερε την προώθηση και τη χρηματοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής ενεργειών για τη βελτίωση της κατάρτισης και της έρευνας σχετικά με την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αποτελεί σαφή προτεραιότητα η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και η παιδική πορνογραφία.
Επιπλέον, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην δίωξη των ιστοσελίδων που φιλοξενούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Για το λόγο αυτό εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συνεργασία με τις εταιρείες πιστωτικών καρτών για την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.
Βασικός στόχος είναι οι εταιρείες πιστωτικών καρτών να εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση των συστημάτων τους για πληρωμές σε εμπορικές ιστοσελίδες που πωλούν φωτογραφίες παιδιών.
Στις 22 Μαΐου 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για μια κοινή στρατηγική σε κοινοτικό επίπεδο, ενάντια στην εγκληματικότητα στο διαδίκτυο.

Σχόλια