Ανησυχητική εξάπλωση των ψεύτικων προγραμμάτων θωράκισης από ιούς

0

Σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογίζονται, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρίας αντι-ιικών προγραμμάτων Symantec, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που έχουν ψεύτικα προγράμματα θωράκισης κατά των ιών, για τα οποία οι χρήστες τους όχι μόνο δεν γνωρίζουν τίποτα αλλά αρκετές φορές πλήρωσαν κιόλας.
Νομικοί και ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας των δικτύων υπολογιστών βλέπουν με προβληματισμό να αυξάνονται ραγδαία τα απατηλά μηνύματα συναγερμού που αναβοσβήνουν στις οθόνες ανυποψίαστων χρηστών του Διαδικτύου όταν επισκέπτονται καθ’ όλα νόμιμες ιστοσελίδες. Οι «συναγερμοί» αυτοί προειδοποιούν για δήθεν ιούς και καλούν τους χρήστες να εγκαταστήσουν ένα «πρόγραμμα ασφαλείας» στον υπολογιστή τους, άλλοτε δωρεάν και άλλοτε έναντι αντιτίμου. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αυτό θέτει σε παρακολούθηση τις κινήσεις του χρήστη και δίνει πολύτιμα στοιχεία στους δημιουργούς του, όπως τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του θύματος, ή κλέβει τις αποθηκευμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να τις χρησιμοποιήσει για αποστολή μαζικών ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spamming), κατά παράβαση του νομικού πλαισίου περί προσωπικών δεδομένων.
Η Symantec ανακάλυψε 250 εκδοχές τέτοιων προγραμμάτων με ονόματα που μοιάζουν αξιόπιστα, όπως Antivirus 2010, και περί τις 43.000.000 προσπάθειες εγκατάστασής τους σε υπολογιστές. Ωστόσο, δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσες από τις προσπάθειες αυτές πέτυχαν τον στόχο τους. Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το σκηνικό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το κλείσιμο της ιστοσελίδας TrafficConverter.biz, η οποία απέφερε έσοδα 332.000 δολαρίων τον μήνα στους ιδιοκτήτες της από τις πωλήσεις ψεύτικων προγραμμάτων ασφαλείας.

Σχόλια