Αντίθετοι οι Ευρωπαίοι με την βλαστοκυτταρική έρευνα

0

Κατά της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων στην ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρυονικών βλαστοκυττάρων τάχθηκαν Ευρωπαίοι νομοθέτες, οι οποίοι με την απόφασή τους ενδέχεται να βάλουν φρένο στην βλαστοκυτταρική έρευνα για εμπορικούς σκοπούς.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση απόφασης του περασμένου Ιουνίου, σχετικά με την αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων στη χρήση βλαστοκυττάρων, που κατέθεσε το Ερευνητικό Ίδρυμα του Ουισκόνσιν το 1995.
Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα ημερών και έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων και ιστών.
Οι διαφωνούντες με την έρευνα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για υπέρβαση των κανόνων ηθικής, ενώ οι υποστηρικτές της σχετικής έρευνας διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης οριστικής θεραπείας πολλών ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον και Αλτζχάιμερ.
«Ο ευρωπαϊκός νόμος δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας απαγορεύει την παροχή τέτοιων δικαιωμάτων στην καλλιέργεια βλαστοκυττάρων των οποίων η παραγωγή εμπεριέχει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη σχετική δήλωση.
Ο Τζέιμς Τόμσον, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ήταν ο πρώτος που απομόνωσε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα το 1988, μία ανακάλυψη που αργότερα καταχωρήθηκε ως ευρεσιτεχνία.