Αντιδράσεις από το ψυχολογικό πείραμα του Facebook σε 700.000 χρήστες

0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε νομικούς, ακτιβιστές και οργανώσεις, η πρόσφατη αποκάλυψη κρυφού, ψυχολογικού πειράματος του Facebook, στο οποίο συμμετείχαν, χωρίς να το γνωρίζουν, περίπου 700.000 χρήστες – μέλη του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί εάν η έκθεση συναισθημάτων είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των συνηθειών και των τάσεων δημοσίευσης.
Τα αποτελέσματα του τεστ – που διεξήχθη το 2012 – έδειξαν ότι όσοι δέχονταν θετικά μηνύματα στη συνέχεια προχωρούσαν σε δικές του κοινοποιήσεις και μηνύματα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ όσοι εκτέθηκαν σε αρνητικές ειδήσεις, σχόλια και μηνύματα υιοθέτησαν την ίδια συμπεριφορά. Οι χρήστες δεν ήταν ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο τεστ και επομένως δεν είχαν συναινέσει για τη συμμετοχή τους στο πείραμα

Μετά από αντιδράσεις δικηγόρων, ψηφιακών ακτιβιστών, πολιτικών αλλά και χρηστών, ο επιστημονικός αναλυτής της υπηρεσίας, Adam D. I. Kramer, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε για την διεξαγωγή της μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε και θα ήθελα να δώσω μια σύντομη, δημόσια εξήγηση. Ο λόγος που κάναμε αυτή την έρευνα είναι γιατί ενδιαφερόμαστε για το συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook και τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

Ο στόχος όλων των ερευνών μας στο Facebook είναι να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Έχοντας ο ίδιος σχεδιάσει και οργανώσει αυτό το πείραμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος μας δεν ήταν να σας αναστατώσουμε. Μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι ανησύχησαν και οι συνεργάτες μου και εγώ λυπούμαστε για τον τρόπο που η σχετική έκθεση περιέγραψε την έρευνα.”