Αντιδράσεις για την ηλεκτρονική αξιοποίηση των φωτογραφιών των διπλωμάτων οδήγησης από το FBI στις ΗΠΑ

0

Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η καθιέρωση της μεθόδου της ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί το FBI στη Βόρεια Καρολίνα για να συγκρίνει τις φωτογραφίες των διπλωμάτων οδήγησης με φωτογραφίες υποδίκων και να εντοπίσει έτσι άτομα που διαφεύγουν από τη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το FBI, η τεχνολογία έχει ήδη αποφέρει καρπούς, καθώς συνελήφθη ύποπτος για διπλή δολοφονία ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του και προδόθηκε από την ταυτοποίηση της φωτογραφίας του νέου διπλώματος οδήγησης που απέκτησε με τις φωτογραφίες αρχείου του FBI. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η ομοσπονδιακή υπηρεσία εξετάζει την επέκταση του μέτρου σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, πολίτες και ομάδες πίεσης που τάσσονται υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων εκφράζουν φόβους ότι η μέθοδος επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τα ίχνη αθώων ανθρώπων. «Ουσιαστικά, όλοι με το που αποκτήσουμε άδεια οδήγησης γινόμαστε μέρη μιας εικονικής γκαλερί αναγνώρισης υπόπτων», αναφέρει ο δικηγόρος και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Κρίστοφερ Καλαμπρέζε. «Δεν μας ενδιαφέρει να μαζέψουμε ένα σωρό φωτογραφίες ανθρώπων που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα κακό», αντιτείνει από την πλευρά του ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφόρησης για την Ποινική Δικαιοσύνη στο FBI, Νταν Ρόμπερτς.

Σχόλια