Αντιδράσεις για το νέο νόμο της Βρετανίας περί εμπορικής χρήσης «ορφανών έργων»

0

Την αντίδραση των φωτογράφων και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν έχει προκαλέσει στη Βρετανία νέος νόμος που ψηφίστηκε από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο νόμος “Enterprise and Regulatory Reform Act” ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και με αυτόν ρυθμίζεται η τύχη φωτογραφιών και άλλων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν ο δημιουργός δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης των «ορφανών έργων» χωρίς την ρητή άδεια του δημιουργού, εφόσον όμως αποδειχθεί ότι δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του δημιουργού μετά από προσεκτική έρευνα (diligent search). Αν η ενδιαφερόμενη εταιρεία το αποδείξει ενώπιον του αρμόδιου ανεξάρτητου οργανισμού, θα έχει το δικαίωμα να κατοχυρώσει υπέρ της τα δικαιώματα του έργου καταβάλλοντας ορισμένο ποσό. Το ποσό αυτό θα παρακατατεθεί στον ανεξάρτητο οργανισμό για ικανοποίηση του δημιουργού, σε περίπτωση που αυτός εμφανιστεί μεταγενέστερα.

Η οργάνωση Stop43 η οποία εκπροσωπεί φωτογράφους και πρακτορεία χαρακτήρισε το νέο νομοθέτημα “ανώριμο και κακοφτιαγμένο”. Η κριτική εντοπίστηκε κυρίως στο ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση και χρήση φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον νέο νόμο, με τον οποίο θεωρεί ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματική κουλτούρα της Βρετανίας.

Σχόλια