Αντιδράσεις για τον νόμο περί “Ψηφιακής Οικονομίας”

0

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βρετανία, ο νέος νόμος, που προωθεί η κυβέρνηση, για τη ρύθμιση της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας. Βουλευτές αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους, ότι τα όσα προβλέπονται, από τις εν λόγω διατάξεις, θα μπορούσαν να πλήξουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως εκείνο της ελευθερίας έκφρασης.
Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να απαγορεύουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους κατά συρροή “πειρατές”, μέτρο, που πολλοί θεωρούν ότι αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας.
Το θέμα εξετάζει ειδική επιτροπή για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει ήδη ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων. Τα μέλη της επιτροπής κρίνουν ότι η ασάφεια των ρυθμίσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευρύ πλέγμα εφαρμογής τους, οδηγώντας σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και περιορίζοντας υπερβολικά τις ελευθερίες των μελών της βρετανικής διαδικτυακής κοινότητας.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι “τα όσα προβλέπονται στον νόμο περί ψηφιακής οικονομίας και τις ρυθμίσεις για την πάταξη του παράνομου file sharing, σε καμία περίπτωση δε θα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα”.

Σχόλια