Αντιδράσεις στο νομoσχέδιο που ποινικοποιεί την παράνομη αντιγραφή αρχείων

0

Στο τέλος της βδομάδας αναμένεται να παρεί την τελική του μορφή το νομοσχέδιο του Γερουσιαστή Χατς στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ποινικής δίωξης εταιριών που «πείθουν» τους χρήστες του Διαδικτύου να αντιγράψουν και να ανταλλάξουν κατοχυρωμένα αρχεία μουσικής ή βίντεο. Σκοπός του νέου νόμου είναι να τεθεί φρένο στην αχαλίνωτη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων.

Με το νέο νόμο προγράμματα λογισμικού όπως εγγραφής ψηφιακών δίσκων (CD) ή αναπαραγωγής μουσικής ή βίντεο απειλούνται με κατάργηση ως παράνομα, ενώ αρκετές ενώσεις καταναλωτών και εταιρίες αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι ο νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στο δικαίωμα των καταναλωτών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία όπως επιθυμούν. Επιπλέον, θα ανακόψει την δημιουργία νέων προγραμμάτων λογισμικού, καθώς οι εταιρίες θα τελούν υπό την απειλή της ποινικής δίωξης σε περίπτωση που το πρόγραμμά τους χρησιμοποιηθεί από έναν χρήστη κατά τρόπο παράνομο.

Οι ενώσεις και οι εταιρίες επιδιώκουν την αναδιατύπωση του νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν ότι με την παρούσα μορφή του, βάζει φραγμό στις νέες καινοτομίες και τον ανταγωνισμό.