Αντιπαράθεση ΥΠΕΧΩΔΕ-Greenpeace για το κλίμα

0

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της ελληνικής Greenpeace, με αφορμή ανακοίνωση της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία « η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Συγκεκριμένα η οργάνωση αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το 1990 ως το 2005, προβλέπεται αύξηση 46% για το 2012 ενώ η χώρα μας είχε δικαίωμα αύξησης 25% στο σύνολο των αερίων του θερμοκηπίου για το ίδιο διάστημα.

Στην απάντησή του, το υπουργείο αναφέρει ότι η Greenpeace σκοπίμως επέλεξε να αναφερθεί αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση κατά 32% του διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή ενός από τα έξι αέρια που μετρώνται.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο προβλέπει ότι ο μέσος όρος της αύξησης των εκπομπών όλων των αερίων του θερμοκηπίου για όλη την περίοδο 2008 – 2012 δεν θα ξεπεράσει το 25%, σε σχέση με το 1990. Όμως η κρίσιμη περίοδος για την επίτευξη του στόχου μας δεν έχει καν αρχίσει».

Σχόλια