Αντισυνταγματική η πρόσβαση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία χωρίς ένταλμα

0

Με απόφασή του, που αναμένεται να αποτελέσει πυξίδα για μελλοντικές σχετικές υποθέσεις, ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές παραβίασαν το Σύνταγμα της χώρας διατάσσοντας πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου να τους παραδώσει ηλεκτρονική αλληλογραφία συγκεκριμένου ατόμου, χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει το σχετικό ένταλμα. Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των αρχών παραβιάζει την Τέταρτη Τροπολογία.
Παρά το γεγονός ότι κρίθηκε αντισυνταγματική η μέθοδος, κατά την οποία αποκτήθηκε πρόσβαση στην αλληλογραφία πολίτη, τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέτασή της δεν εξαιρέθηκαν από την αποδεικτική διαδικασία στην κύρια δίκη, καθώς το Εφετείο απεφάνθη ότι “οι αστυνομικοί έδρασαν καλή τη πίστη”. Για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, πάντως, ηχηρό παρών έδωσε και η μειοψηφία με τον δικαστή Damon J. Keith να κατακεραυνώνει την αστυνομία, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια ως τίποτε διαφορετικό από μια εν κρυπτώ υποκλοπή.
Το ζήτημα κρίθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης απάτης ύψους τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων, με κατηγορούμενους μέλη της οικογένειας Warshak, που πρωτοδίκως καταδικάστηκαν το 2008 σε 25ετή κάθειρξη. Δείτε το σχετικό αρχείο

Σχόλια