“Όχι” στη συμφωνία Google – εκδοτών λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από το αρμόδιο δικαστήριο να μην επικυρώσει το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών.
Το υπουργείο Δικαοσύνης υποστηρίζει ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αγωγή που είχαν καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.
Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι στηρίζει τη δυνατότητα διάθεσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.

Σχόλια