«Όχι» στις διακρίσεις βάσει γενετικών εξετάσεων

0

Η γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ομόφωνα νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στους εργοδότες και τους ασφαλιστές να κάνουν διακρίσεις με βάση τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων αυτήν την εβδομάδα και αργότερα να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει ήδη ταχθεί υπέρ.
«Οι διακρίσεις με βάση τη γενετική ταυτότητα ενός προσώπου είναι εξίσου απαράδεκτες με τις διακρίσεις βάσει της φυλής ή της θρησκείας» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Έντουαρντ Κένεντι, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «το πρώτο σημαντικό νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα για το νέο αιώνα».
Τα μέτρα εμποδίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποφασίζουν εάν θα προσφέρουν ασφάλιση ή να καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων με βάση γενετικά τεστ που αποκαλύπτουν προδιάθεση για ασθένειες. Ομοίως, εργοδότες, επαγγελματικές ενώσεις και υπηρεσίες εύρεσης εργασίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούν γενετικές πληροφορίες σε αποφάσεις πρόσληψης, προαγωγής ή απόλυσης.
Τα περισσότερα από 1.100 γενετικά τεστ που έχουν γίνει διαθέσιμα μέχρι σήμερα θα ήταν «εντελώς άχρηστα» αν ο κόσμος φοβάται να εξεταστεί και να συμμετάσχει σε κλινικές μελέτες, σχολίασε η γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ολύμπια Σνόου, η οποία συνέταξε το νομοσχέδιο.
Αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία το 2007, ωστόσο το νέο κείμενο είναι ελαφρώς διαφορετικό και θα πρέπει να σταλεί πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Σχόλια