«Όχι» στις κάμερες εντός συρμών του Μετρό, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

0

Αρνητική ήταν η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο αίτημα της «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας» να τοποθετηθούν κάμερες στο εσωτερικό των συρμών του μετρό. Αντίθετα, η απόφαση ήταν θετική σε ότι αφορά την εγκατάστασή τους στις εξωτερικές πλευρές τους.

Η «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας» είχε ζητήσει να εγκατασταθούν 24 κάμερες μέσα σε κάθε συρμό των γραμμών 2 και 3 (ο κάθε συρμός έχει 6 βαγόνια και σε κάθε βαγόνι θα υπήρχαν στην οροφή 4 εσωτερικές κάμερες, τοποθετημένες στην οροφή) και να εγκατασταθούν 12 εξωτερικές κάμερες σε κάθε συρμό των ίδιων γραμμών (δύο εξωτερικές πλευρικές κάμερες σε κάθε ένα από τα 6 βαγόνια του συρμού).

Στις εικόνες από τις κάμερες θα είχε πρόσβαση ο οδηγός ενώ θα μπορούσε να εστιάζει στην κάμερα εκείνη που θα υπήρχε κάποιο «γεγονός συναγερμού», όπως είναι η ενεργοποίηση του σήματος συναγερμού από επιβάτη ή η ανίχνευση καπνού, κ.λπ.

Η «Αττικό Μετρό» είχε ζητήσει την εγκατάσταση των καμερών για λόγους ασφαλείας, με την αιτιολογία ότι οι υπόγειες εγκαταστάσεις, ο συνωστισμός, κ.λπ. βοηθούν στην ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα κλοπές, βανδαλισμούς κ.λπ.

Ήδη, σύμφωνα με την εταιρεία την τελευταία χρονική περίοδο, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και των βανδαλισμών για την αποκατάσταση των οποίων απαιτείται σημαντικό κόστος.Σήμερα, στο μετρό λειτουργούν 670 κάμερες σε κεντρικά σημεία των σταθμών όπως είναι οι είσοδοι, αποβάθρες, διάδρομοι, χώροι διακίνησης και έκδοσης εισιτηρίων, κ.λπ.

Η Αρχή επέτρεψε την εγκατάσταση των καμερών στο εξωτερικό των συρμών, για την καλύτερη επιτήρηση των θυρών των συρμών καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό ηπιότερο μέσο για το σκοπό που η εταιρεία ζητά την εγκατάστασή τους.

 

Σχόλια