“Όχι” του ευρωκοινοβουλίου στους περιορισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο

0

Διάταξη κατά των περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επαναφέροντας στη δεύτερη ανάγνωση μία τροποποίηση που είχε απορριφθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Η διάταξη που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές προβλέπει ότι δεν θα τεθούν περιορισμοί στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών, χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης εκτός αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια.

Οι περιορισμοί από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών θα εξαρτώνται από τις προβλέψεις της νομοθεσίας των κρατών μελών, κάτι που δεν μεταβάλλει το υφιστάμενο πλαίσιο. Ωστόσο, οι πάροχοι πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες για το ποιοι περιορισμοί υφίστανται.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν αποφάσισαν τη σύσταση νέου σώματος ελεγκτών για τις τηλεπικοινωνίες (BEREC).

Ο συμβιβασμός έλαβε 407 ψήφους υπέρ και 57 κατά ενώ 171 βουλευτές απείχαν. Τον υιοθέτησαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Η διάταξη εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες και καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα υποδομών, διαχείρισης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Το θέμα αφορά το κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σχετικά με την πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συναφείς ευκολίες, καθώς και με τη διασύνδεσή τους και για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μια τροπολογία, η οποία άνοιγε την πόρτα στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και θα ανασταλεί η δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, η τελική απόφαση για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες μετά τη συγκρότηση του νέου σώματος.