Απαγόρευση κυκλοφορίας του iPhone4S ζητά η Samsung σε Γαλλία και Ιταλία

0

Ειδικότερα, το αίτημα της Samsung επικεντρώνεται σε δύο πατενταρισμένες εφευρέσεις σχετικά με την τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης από πολλαπλά σημεία (WCDMA – Wideband Code Division Multiple Access). Η εν λόγω τεχνολογία –την οποία έχει αναπτύξει μόνον η Samsung- είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία και συνδεσιμότητα των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων, γι’ αυτό το λόγο και η εταιρεία δεσμεύεται να την παρέχει ακόμη και στους ανταγωνιστές της λαμβάνοντας προσήκουσα αποζημίωση υπό δίκαιους, εύλογους και μη καταχρηστικούς όρους (FRAND – Fair, Reasonable and Non-Discriminatory Terms).

Εν προκειμένω, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Apple –που συμβάλλεται μαζί της για την αγορά δικαιωμάτων χρήσης της τεχνολογίας WCDMA στη σειρά των iPhone- προώθησε το μοντέλο iPhone4S στο εμπόριο χωρίς προηγούμενη καταβολή χρηματικής αποζημίωσης. «Η Apple συνεχίζει να παραβιάζει ανενδοίαστα τα πνευματικά μας δικαιώματα, ώστε εμείς οφείλουμε με κάθε τρόπο να τα προστατεύσουμε», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Η επιδίωξη απαγορευτικής διαταγής θεωρείται από πολλούς απάντηση με νομικούς-εμπορικούς όρους στο «εμπάργκο» που είχε πετύχει η Apple σε μοντέλα της Samsung τον προηγούμενο μήνα. Η Apple είχε ισχυριστεί ότι τα μοντέλα Galaxy αντιγράφουν αφενός το user interface κι αφετέρου τα εξωτερικά στοιχεία της σειράς iPhone, παραβιάζοντας έτσι τα κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης των πατενταρισμένων κινητών. Στις περισσότερες δικαστικές διαμάχες το δικαστήριο δικαίωνε την ενάγουσα, εξ ου και οι διαδοχικές αποσύρσεις των Galaxy smartphones και tablet PCs από τη γερμανική, ολλανδική και αυστραλιανή αγορά.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο διαταγών απαγόρευσης είναι ότι η τεχνολογία της Apple αποτελεί προστατευτέο αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας μεν, αλλά όχι απολύτως απαραίτητο συστατικό λειτουργίας των κινητών -στην μορφή που εφηύρε και κατοχύρωσε η εταιρεία. Στον αντίποδα, κανένα κινητό τηλέφωνο σύγχρονης γενιάς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενσωμάτωση της τεχνολογίας που εφηύρε και τώρα επιχειρεί να απαγορεύσει η Samsung. Η υπόθεση εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τα όρια της δικαστικής προστασίας, αν δηλαδή η εταιρεία καταχράται των νομίμων δικαιωμάτων της, επειδή επιδιώκει απαγόρευση κυκλοφορίας αντί για αναλογικότερα και λιγότερα επιζήμια προς το καταναλωτικό κοινό μέτρα. Όχληση της Samsung προς την αντισυμβαλλόμενή της και απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των χρηματικών όρων της μεταξύ τους συμφωνίας, θα αποτελούσε αναμφίβολα ένα λιγότερο επαχθές μέσο για την Apple και θα διευκόλυνε τη μελλοντική συνέχιση της εμπορικής τους συνεργασίας.

Σχόλια