Απαγόρευση πώλησης προϊόντων της RIM ζητά από αμερικανικό δικαστήριο η Nokia

0

Η εταιρεία προσέφυγε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, ζητώντας την εκτέλεση προηγούμενης διαιτητικής απόφασης περί απαγόρευσης της πώλησης προϊόντων της RIM, τα οποία αξιοποιούν τεχνολογία κατοχυρωμένη υπέρ της Nokia.

Η απαγόρευση επιδιώκεται μέχρι να καθοριστεί η αποζημίωση που θα καταβάλει η RIM για την άδεια χρήσης της πατενταρισμένης τεχνολογίας. Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά ως αποκλειστική από την ιστοσελίδα του περιοδικού Computerworld. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δύο εταιρείες είχαν υποβάλει εκουσίως την μεταξύ τους διαφορά σε διαιτησία ενώπιον του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.

Η διαιτησία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη και διήρκεσε εννέα μέρες, ενώ η διαιτητική απόφαση –η οποία είναι δεσμευτική για τα μέρη- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η RIM δεν δικαιούται να πωλεί προϊόντα που αξιοποιούν τεχνολογία κατοχυρωμένη υπέρ της Nokia, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία περί νόμιμης αποζημίωσης για την παραχωρούμενη χρήση. Με την αίτηση της ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου η Nokia ουσιαστικά ζητά την εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης, όσον αφορά το σκέλος της απαγόρευσης πωλήσεων προϊόντων, έως ότου συμφωνηθεί το ύψος της αποζημίωσης. Η εταιρεία επικαλείται μάλιστα την Συνθήκη της Νέας Υόρκης του 1958 για την διεθνή διαιτησία, στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν τα κράτη των ΗΠΑ, Φινλανδίας, Σουηδίας και Καναδά.

Σχόλια