Απαγόρευση σχολιασμού στο Twitter από ενόρκους

0

Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα απαγορεύει ρητά στους ενόρκους να συζητούν ή να σχολιάζουν επί των υποθέσεων στο διαδίκτυο. Η σχετική απόφαση, ειδικότερα ορίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά «μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως μέσω ιστολογίων, του Twitter, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, γραπτών μηνυμάτων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επισημανθεί σειρά περιστατικών κατά τα οποία οι ένορκοι προέβαιναν σε συζητήσεις ή ζητούσαν απόψεις επί των υποθέσεών τους στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταδικασθέντος στο Οχάιο των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε την επανεκδίκαση της υπόθεσής του όταν διαπίστωσε ότι ένας από τους ενόρκους συζητούσε το ζήτημα στο διαδίκτυο. Η αίτησή του απορρίφθηκε.
Σε άλλη περίπτωση, ένορκος απομακρύνθηκε από το σώμα όταν διαπιστώθηκε ότι στο προφίλ της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έγραψε: «θα έχει πλάκα να πω στον κατηγορούμενο ότι είναι ένοχος». Στη Τζόρτζια, άλλωστε, ο δικαστής έκανε ένα παραπάνω βήμα, απαγορεύοντας στους παριστάμενους σε δίκη να στέλνουν ενημερωτικά σημειώματα μέσω του Twitter για την πορεία της δίκης.

Σχόλια