Απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ενόρκους

0

Ο αρμόδιος δικαστής στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστώνης διέταξε 1.200 άτομα, από τα οποίους θα κληρωθούν οι 12 ως ένορκοι και 6 ως αναπληρωματικοί τους, να μην διαβάζουν ούτε να παρακολουθούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση. Για να εξασφαλιστεί ότι το σώμα των ενόρκων θα εξετάσει τον κατηγορούμενο όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα, ο δικαστής κάλεσε τους υποψήφιους ενόρκους να χρησιμοποιούν με φειδώ και προσοχή και το διαδίκτυο.

Η σχετική δικαστική διαταγή δεν συνεπάγεται για τους αποδέκτες της την απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, αλλά αυτοί δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να αναζητούν στο Google, το Twitter ή το Facebook πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μάλιστα, ο δικαστής προειδοποίησε ότι όσοι παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες, θα τιμωρηθούν για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Η τελική επιλογή των ενόρκων είναι πιθανόν να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, αφού τα 1200 άτομα θα κληθούν πρώτα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια και εκείνοι που θα προκριθούν, θα πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν από τους δικηγόρους της υπεράσπισης , από τους δημοσίους κατήγορους και τον αρμόδιο δικαστή.

Τελικά, μόνο 18 άτομα θα επιλεγούν, για τους οποίους θα ισχύουν οι περιορισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Οι ένορκοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο Τσαρνάεβ είναι ένοχος για τις τριάντα κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί καθώς και εάν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει αθώος.
 

Σχόλια