Απαίτηση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής, για παγκόσμια εφαρμογή του «δικαιώματος στη λήθη»

0

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (CNIL), η Google, κατά την εφαρμογή του «δικαιώματος στη λήθη», πρέπει να αφαιρεί το επίμαχο περιεχόμενο από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές της ιστοσελίδες.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η CNIL θεωρεί ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του δικαιώματος στη λήθη, η αφαίρεση των επίμαχων αποτελεσμάτων πρέπει να διενεργηθεί σε όλες τις εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της CNIL. Εάν η Google δε συμμορφωθεί εντός δεκαπέντε ημερών, η γαλλική ρυθμιστική αρχή απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με την εκκίνηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Το Μάιο του περασμένου έτους, το ΔΕΕ έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι υποχρεωμένες να διαγράψουν από τα αποτελέσματα προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών, εφόσον τους ζητηθεί. Από την έκδοση της εν λόγω απόφασης, το «δικαίωμα στη λήθη» εφαρμόζεται σταδιακά από τη Google, η οποία όμως εμμένει στη θέση ότι η διαγραφή των αποτελεσμάτων αφορά μόνο στις ευρωπαϊκές εκδοχές της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας.