Απειλή αντικατάστασης των δικηγόρων, από προηγμένα υπολογιστικά συστήματα

0

 

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Forbes, το επάγγελμα του Δικηγόρου βρίσκεται ανάμεσα στα επαγγέλματα τα οποία απειλούνται, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της αυτοματοποίησης.

Στο εν λόγω άρθρο σημειώνεται ότι στο κοντινό μέλλον, ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας, οι οποίες μέχρι στιγμής θεωρούνταν ασφαλείς, λόγω της ανθρώπινης εξειδίκευσης την οποία απαιτούσαν, θα καλυφθούν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέχρι το 2033, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα έχει καλυφθεί από προηγμένα υπολογιστικά συστήματα.

Το δικηγορικό επάγγελμα βρίσκεται στη λίστα των εργασιών, οι οποίες θα εκτελούνται πλέον από υπολογιστές. «Στο κοντινό μέλλον, είναι πιθανή η κατασκευή ενός συστήματος αποθήκευσης τεράστιου όγκου υποθέσεων και νομολογίας, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα σύνταξης δικογράφων, εκτελώντας ουσιαστικά την εργασία με την οποία σήμερα ασχολούνται οι δικηγόροι», όπως αναφέρεται στο Forbes.

Επίσης, είναι δυνατή η ανάπτυξη προγραμμάτων στατιστικής, τα οποία θα προβλέπουν την πιθανή έκβαση υποθέσεων, αναλύοντας προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και την ιδιοσυγκρασία του δικαστή. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατασκεύασαν ένα τέτοιο μοντέλο στατιστικής, το οποίο κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια την έκβαση του 71% των υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.