Απειλή για την απονομή δικαιοσύνης μέσω των ενόρκων το διαδίκτυο

0

Ως απειλή για τη λειτουργία της δικαιοσύνης μέσω ενόρκων αντιλαμβάνεται ο πρώτος τη τάξει βρετανός δικαστής την ανάπτυξη των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. “Το σύστημα των ενόρκων ενδέχεται να μην επιβιώσει αν υπονομεύεται από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο φέρων τον τίτλο του Lord Judge στη Βρετανία. Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι “αν σκοπός είναι να επιβιώσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης μέσω τω ενόρκων ως σύστημα δίκαιης δίκης θα πρέπει να σταματήσει η κακή χρήση του διαδικτύου από τους ενόρκους.
Των συγκεκριμένων δηλώσεων είχε προηγηθεί η απομάκρυνση ενόρκου στο Μάντσεστερ, όταν διαπιστώθηκε ότι εκείνος ανέλυε στοιχεία της υπό κρίση υπόθεσης στο Facebook ζητώντας και τη γνώμη των γνωστών του για την οριστική του απόφαση.
“Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να μπαίνουν στο Twitter”, τονίζει ο δικαστής επισημαίνοντας ότι: “αν αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις υποθέσεις τους είναι αμφίβολη η εξασφάλιση της δίκαιης δίκης”.
Ο ίδιος καταλήγει ζητώντας από τους δικαστές στη Βρετανία να προειδοποιούν και να ενημερώνουν τους ενόρκους για τα όρια στη χρήση του διαδικτύου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Οι ένορκοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποκάλυψη στοιχείων σχετικών με την υπόθεση που τους έχει ανατεθεί, τονίζει ο κορυφαίος δικαστικός της Βρετανίας, ισοδυναμεί με περιφρόνηση του δικαστηρίου. Παράλληλα, ο ίδιος προτείνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και πιθανή επιβολή απαγόρευσης αποστολής γραπτών μηνυμάτων.

Σχόλια