Απεσύρθη κλήτευση για τις αναγνωστικές συνήθειες των πελατών της Amazon

0

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυραν δικαστική κλήτευση, η οποία ζητούσε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες χιλιάδων ατόμων που αγόρασαν μεταχειρισμένα βιβλία μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, Amazon.

Η απόσυρση της κλήτευσης έγινε με δικαστική απόφαση. Ο ειρηνοδίκης, Στίβεν Κρόκερ απεφάνθη ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να μη μοιράζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση τις αναγνωστικές τους συνήθειες. «Με την εν λόγω κλήτευση κατά του δημιουργικού ηλεκτρονικού εμπορίου θα πάγωναν τα πληκτρολόγια σε ολόκληρη την Αμερική», δήλωσε ο δικαστής.

«Βάσιμες ή μη, οι φήμες για τη διενέργεια μιας οργουελιανής ομοσπονδιακής έρευνας για τις αναγνωστικές προτιμήσεις των πελατών της Amazon θα τρομοκρατούσε αναρίθμητους μελλοντικούς αγοραστές βιβλίων μέσω του διαδικτύου», αναφέρει το κείμενο της απόφασης του δικαστού, το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η Amazon, η οποία έχει την έδρα της στο Σιάτλ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ελπίζει η απόφαση του Κρόκερ να δυσκολέψει στο μέλλον τις εισαγγελικές αρχές να αποσπούν αρχεία που αφορούν τις αγορές βιβλίων.

Ο δικαστής Στίβεν Κρόκερ, ο οποίος πήρε την απόφαση για τη δημοσίευση των δικαστικών εγγράφων παρά τις αντιρρήσεις της εισαγγελίας, παραδέχτηκε ότι το αίτημα της κατηγορούσας αρχής ήταν καθ’ όλα νόμιμο, αλλά τα συνταγματικά δικαιώματα που προκύπτουν από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ υπερτερούν σε σπουδαιότητα της κλήτευσης.

Σχόλια