Αποβολή μαθητή για προσβλητικά σχόλια κατά του καθηγητή του στο Facebook

0

Άλλη μία ενδιαφέρουσα υπόθεση γύρω από την ευθύνη των χρηστών του Facebook για τη φύση των σχολίων που αναρτούν στο προφίλ τους ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου οι γονείς μαθητή Λυκείου στράφηκαν κατά του σχολείου, αφού αυτό απέβαλε το γιο τους για απρεπή σχόλια κατά του καθηγητή του.

Ο νεαρός Minor Doe, μαθητής του Λυκείου Brusly στη Λουιζιάνα, γυρνώντας από το μάθημα στο σπίτι του, συνδέθηκε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook και κοινοποίησε σε κλειστό αριθμό φίλων-συμμαθητών ένα προσβλητικό σχόλιο για τον καθηγητή τους. Ένας από τους αποδέκτες φωτογράφισε το σχόλιο με το κινητό του τηλέφωνο και το έστειλε στον καθηγητή, ο οποίος την επόμενη μέρα το παρουσίασε στον λυκειάρχη, πετυχαίνοντας την πενθήμερη αποβολή του μαθητή για παράβαση των προβλέψεων του σχολικού κανονισμού περί ορθής χρήσης του διαδικτύου. Κατ’ αποτέλεσμα, ο αριστούχος μαθητής έχασε εξετάσεις σε δύο μαθήματα και εκδιώχθηκε από τη Λέσχη των Αριστούχων Beta Club, την οποία επέβλεπε ο εν λόγω καθηγητής.

Ο μαθητής και οι γονείς του, τότε, αποφάσισαν να στραφούν νομικά κατά του σχολείου, ζητώντας διαγραφή της αποβολής από το μητρώο του μαθητή -ενόψει της κατάθεσης αιτήσεων σε κολέγια στο τέλος του χρόνου-, επανάληψη των δύο χαμένων εξετάσεων και επιστροφή στη Λέσχη των Αριστούχων. Επικαλέστηκαν αντισυνταγματικότητα της πράξης αποβολής, διότι παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα του μαθητή στην ελεύθερη έκφραση, κατοχυρωμένο από την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.«Εκτός των ορίων του σχολικού του περιβάλλοντος ο Minor Doe έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, όπως θέλει, αναρτώντας στην προσωπική του ιστοσελίδα ακόμη και περιεχόμενο που ο καθηγητής του βρίσκει προσβλητικό.

Το επίμαχο σχόλιο, ακόμη και αν ήταν προσβλητικό ή επικριτικό, αναρτήθηκε από τον Doe σε μορφή αστεϊσμού στη δική του σελίδα στο Facebook, από το δικό του υπολογιστή, στο δικό του σπίτι, και δεν στόχευε σε καμία περίπτωση στο να παρακωλύσει την εκπαιδευτική διαδικασία του Λυκείου, συνεπώς ενέπιπτε στο πεδίο προστασίας της Πρώτης Τροποποίησης. Η όποια διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας προκλήθηκε με ευθύνη του ίδιου του σχολείου ή τρίτων προσώπων, εκτός του Minor Doe», ανέφερε το κείμενο.Ο μαθητής θα εκπροσωπηθεί στη δίκη από δικηγόρο της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Δικαιωμάτων.

                                                                                             

 

Σχόλια