Απόφαση κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το γονίδιο του καρκίνου

0

 

Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας απεφάνθη ότι το γονίδιο το οποίο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, δεν είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Τη δεκαετία του 1990 αμερικανική εταιρεία ιατρικής έρευνας κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το επίμαχο γονίδιο BRCA1 μετά την απομόνωσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας ανέτρεψε, ομόφωνα, προηγούμενες αποφάσεις δηλώνοντας ότι η ανακάλυψη του γονιδίου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εφεύρεση και συνεπώς δεν μπορεί να προστατευθεί.

Σύμφωνα με ακτιβιστές κατά του καρκίνου, η συγκεκριμένη απόφαση καθιστά την εξέταση για τον εντοπισμό του γονιδίου BRCA1 πιο προσιτή.

Η Myriad Genetics, η οποία κατέχει τις πατέντες και πραγματοποιεί έρευνες για το γονίδιο, υποστηρίζει ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις στην έρευνα.

Ωστόσο, το δικαστήριο δήλωσε ότι ενώ η ανίχνευση του γονιδίου “μπορεί να είναι, με την τυπική έννοια, προϊόν μίας ανθρώπινης δράσης, η ύπαρξη των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στις σχετικές ακολουθίες αποτελούν το ουσιαστικό στοιχείο της εφεύρεσης, όπως αυτή αξιώνεται”.

Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη δεν μπορεί να θεωρηθεί εφεύρεση σύμφωνα με τον νόμο περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε ήδη αποφανθεί κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το εν λόγω γονίδιο, το 2013.

Σχόλια