Απόφαση του ΔΕΕ για το φιλτράρισμα πειρατικού υλικού στα κοινωνικά δίκτυα

0

Απορριπτική ήταν η απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της βελγικής εταιρείας διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, SABAM, η οποία ήθελε να υποχρεώσει το κοινωνικό δίκτυο Netlog σε εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος φιλτραρίσματος συνδέσμων πειρατικού υλικού, ώστε να σταματήσει η διανομή πειρατικών αρχείων από τους χρήστες. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της SABAM κρίνοντας ότι η επιβολή υποχρέωσης φιλτραρίσματος σε κοινωνικό δίκτυο αντίκειται στην ελευθερία της επιχειρηματικότητας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η εταιρεία SABAM είχε ζητήσει από την Netlog η οποία αριθμεί 95 εκατομμύρια χρήστες μόνο στην Ευρώπη να σταματήσει να επιτρέπει την ανάρτηση πειρατικού υλικού στην ιστοσελίδα της, ειδάλλως να της επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης. Η Netlog ισχυρίστηκε ότι αυτό που ζητούσε η βελγική εταιρεία ήταν να γίνεται φιλτράρισμα των πληροφοριών που ανεβάζουν οι χρήστες, πράγμα που είναι αντίθετο με το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας E-Commerce Directive.

To δικαστήριο έκρινε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα υπονόμευε σημαντικά την ελευθερία της Netlog να ρυθμίζει τα θέματα της επιχείρησής της, εφόσον το κοινωνικό δίκτυο θα υποχρεωνόταν με δικά του έξοδα να εγκαταστήσει ένα δύσκολο και δαπανηρό σύστημα φιλτραρίσματος. Επικαλέστηκε επίσης τον κίνδυνο υπονόμευσης των δικαιωμάτων των χρηστών, καθώς ένα τέτοιο σύστημα θα απαιτούσε επίσης την ταυτοποίηση και παρακολούθηση των προφίλ τους. Τελικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι το αίτημα της SABAM προσκρούει και στην ελευθερία αποστολής πληροφοριών, καθώς το σύστημα φιλτραρίσματος μπορεί να μην διακρίνει αποτελεσματικά μεταξύ νόμιμου και παράνομου περιεχομένου.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει παρεμφερείς δίκες που εξελίσσονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Με την απόφαση αυτή το ΔΕΕ απέκλεισε για την ώρα την προοπτική να υποχρεώνονται οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να φιλτράρουν το περιεχόμενό τους, προκειμένου να αποφευχθούν προσβολές δικαιωμάτων copyright. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα social media και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο ίντερνετ δεν μπορούν, ωστόσο, να υποχρεώνονται σε άλλα, ηπιότερα και αναλογικότερα μέτρα.

Σχόλια