Απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει δημοσιογράφους για τη χρήση κρυφής κάμερας

0

 

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκριναν ότι η Ελβετία παραβίασε το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το να καταδικάσει τέσσερις δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν κρυμμένη κάμερα για να καταγράψουν συνέντευξη την οποία αργότερα μετέδωσαν στην τηλεόραση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την ελευθερία της έκφρασης.

Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη τεσσάρων δημοσιογράφων επειδή κατέγραψαν και μετέδωσαν συνέντευξη ασφαλιστικού συμβούλου, χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα, ως μέρος τηλεοπτικής εκπομπής που σκοπό είχε να καταδικάσει τις παραπλανητικές συμβουλές που δίνουν οι ασφαλιστές.

Για πρώτη φορά, το Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει αίτηση που αφορούσε στην χρήση κρυφών καμερών από δημοσιογράφους, για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σε θέμα γενικού ενδιαφέροντος, όπου το άτομο το οποίο βιντεοσκοπήθηκε επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικό ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, και όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ασφαλιστή, που είχε απορρίψει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του στην εν λόγω συνέντευξη, δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να υπερισχύσει του ενδιαφέροντος του κοινού για πληροφόρηση, σχετικά με την τυχόν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά στον κλάδο των ασφαλιστών.

 

Σχόλια