Αποφυγή προστίμου για παραβίαση STOP με τετρασέλιδη μελέτη φυσικής

0

Καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησε τις ειδικές γνώσεις του για να αποδείξει την αθωότητα του
και να γλυτώσει πρόστιμο ύψους 400 δολαρίων, το οποίο και του είχε επιβληθεί για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συντάσσοντας μια τετρασέλιδη μελέτη ο καθηγητής Ντιμίτρι Κιουρκόφ απέδειξε στον δικαστή με όρους γραμμικής και γωνιακής ταχύτητας ότι το πρόστιμο των 400 δολαρίων για παραβίαση STOP του επιβλήθηκε «κατά παράβαση» των νόμων της φυσικής.

Παραθέτοντας την επιχειρηματολογία του ο Κιουρκόφ αναφέρει, ότι ένα αστυνομικός της τροχαίας μπορεί να αντιληφθεί ένα όχημα ως μη σταματημένο – ακόμα και αν αυτό έχει πραγματικά σταματήσει – όταν πληρούνται τρεις υποπεριπτώσεις:

«α) ο παρατηρητής δεν αντιλαμβάνεται τη γραμμική αλλά την γωνιακή ταχύτητα του αυτοκινήτου (β) το αυτοκίνητο επιβραδύνει και στη συνέχεια  επιταχύνει σχετικά γρήγορα Και (γ) υπάρχει μία στιγμιαία παρεμπόδιση του οπτικού πεδίου του παρατηρητή του αυτοκινήτου από τρίτο εξωτερικό αντικείμενο, π.χ., ένα άλλο αυτοκίνητο, τη στιγμή που και τα δύο αυτοκίνητα είναι κοντά στο σημείο του προσωρινής στάθμευσης (STOP) ».

Η εξήγηση του φυσικού από την Νότια Καλιφόρνια έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστήριο και το πρόστιμο των 400 δολαρίων διαγράφηκε. Ο Κιουρκόφ όμως με δήλωση του προειδοποιεί τους επίδοξους αντιγραφείς της υπερασπιστικής του γραμμής ότι στη συγκριμένη υπόθεση συνέβη ένας “ τέλειος συνδυασμός γεγονότων ”.

Πηγή: Huffington Post

Σχόλια