Αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα της NSA στην Ευρώπη

0

Επέκταση των προγραμμάτων παρακολούθησης (PRISM) και των συναφών δραστηριοτήτων της NSA και επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποκάλυψε σε σχετικό δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, πυροδοτώντας σειρά πολιτικών αντιδράσεων τόσο εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όσο και των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στη Γερμανία οι πρακτικές παρακολούθησης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είχαν λάβει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις παρακολουθούνταν συνολικά κάθε μήνα. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του “Spiegel”, η Γερμανία είχε αναφερθεί ως πιθανός στόχος επίθεσης και ως εκ τούτου η NSA προχώρησε σε εφαρμογή των προγραμμάτων παρακολούθησης και στην ευρωπαϊκή χώρα, επικεντρώνοντας στο νότιο και δυτικό μέρος της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό τις «κανονικές ημέρες» παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο, ενώ κατά τις «μέρες αιχμής» (π.χ Παραμονή Χριστουγέννων κλπ), οι παρακολουθήσεις έφτασαν έως και τα 60 εκατομμύρια.
Επιπλέον, στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για παρακολούθηση θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και συγκεκριμένα για παρακολούθηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, με εγκατάσταση μικροφώνων στο κτίριο της ΕΕ στην Washington και παρακολούθηση του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, σύμφωνα με παρόμοιο δημοσίευμα στο βρετανικό τύπο, υπό παρακολούθηση βρίσκονταν και οι αποστολές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γερμανία ζήτησαν «εξηγήσεις» από τις αμερικανικές αρχές, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έσπευσε να κινηθεί και η γαλλική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών κ. Λ. Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι «εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, θα πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική κατασκοπείας σε βάρος των ευρωπαϊκών οργάνων».
Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Karel de Gucht, δηλώνοντας ότι, «εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή».
Τέλος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI), η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται « να απαντήσει με τον προσήκοντα τρόπο, δια της διπλωματικής οδού» στα ευρωπαϊκά αιτήματα για παροχή «εξηγήσεων» αναφορικά με τα κατασκοπευτικά προγράμματα της NSA.

 

Σχόλια