Αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τα “likes” στο Facebook, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

0

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge, σε σχετική μελέτη [Link] τους, επισημαίνουν ότι τα «likes» στο Facebook μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις κ.α.

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε, 58.000 Αμερικανοί εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχομετρικά τεστ προσωπικότητας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε στατιστική συσχέτιση των αποτελεσμάτων των τεστ με τα «likes» αυτών των ατόμων στο Facebook και έτσι ανέπτυξαν αλγόριθμους, που αυτομάτως αποκαλύπτουν όψεις της προσωπικότητας του ατόμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αλγόριθμοι έδωσαν ακριβή αποτελέσματα για το 88% των περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω προτιμήσεις και ιδιότητες συνήθως δε δηλώνονταν ρητά από τους χρήστες στο Facebook. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα λογισμικού μπορούσε να βγάζει συμπεράσματα, συνδυάζοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τις προτιμήσεις των χρηστών σε διάφορους τομείς (π.χ. μουσική, τηλεοπτικές σειρές) και να δημιουργεί προσωπικά «προφίλ».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ενώ οργανώσεις για την προστασία του προσωπικού απορρήτου έχουν ήδη εκφράσει έντονη ανησυχία επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων των χρηστών αποτελεί απειλή για την ελευθερία τους, αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Σχόλια