Αποκαλυπτική συνέντευξη του ιδρυτή της Wikileaks

0

Τη βοήθεια του Λευκού Οίκου υποστηρίζει ότι είχε ζητήσει ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν απάντησε στο σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει. Το ζήτημα ανέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως αρκετοί να κινδύνευσαν από τη δημοσίευση απορρήτων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που αναρτήθηκαν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Ο ιδρυτής της Wikileaks, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times, αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Λευκό Οίκο συνδρομή προκειμένου “να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πληροφοριοδοτών”.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε έντονα τη δημοσίευση περισσοτέρων από 90 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα. Για ενέργεια εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική έκανε λόγο από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
Απαντώντας, ο Ασάντς, πάντως, ισχυρίζεται ότι προ της δημοσίευσης των εγγράφων έλαβε χώρα αξιολόγηση, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 15 χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποφασίστηκε να μη δημοσιοποιηθούν “προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές αθώων ανθρώπων”.

Σχόλια