Αποκλεισμό πρόσβασης σε sites “πειρατικών” ταινιών ζητούν γαλλικά συνδικάτα

0

Τρία από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας κατέθεσαν αγωγή κατά οχτώ εταιρειών παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ και μηχανών αναζήτησης, ζητώντας να αποκλειστεί η πρόσβαση σε τέσσερις ιστοσελίδες που προσφέρουν παράνομα ταινίες και βίντεο σε streaming.Ενάγοντες είναι οι οργανώσεις SEVN –που εκπροσωπεί τους δημιουργούς -, APC –που εκπροσωπεί τους παραγωγούς- και FNDF –που εκπροσωπεί τις εταιρείες διανομής-, ενώ η αγωγή στρέφεται κατά των εταιρείων Microsoft, Yahoo!, Google, Free, Bouygues, SFR, Numericable, Orange.

Το αίτημά τους στηρίζουν στο άρθρο 336 παρ.2 του γαλλικού κώδικα για την πνευματική ιδιοκτησία, που προβλέπει κατ’ αρχήν τη δυνατότητα του δικαστή να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την παύση της προσβολής των δικαιωμάτων των δημιουργών.«Ζητάμε βασικά από τις εταιρείας παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ και τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να εμποδίσουν την πρόσβαση των χρηστών στις τέσσερις ιστοσελίδες της σειράς allostreaming. Αυτές οι ιστοσελίδες παραβιάζουν προδήλως το νόμο: προβάλλουν πειρατικές ταινίες μέσω streaming. Και ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουμε παύση της προσβολής για το μέλλον. Το αίτημά μας δεν συνίσταται ακριβώς σε φιλτράρισμα της ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer, αλλά μάλλον σε αποκλεισμό πρόσβασης σε συγκεκριμένους ιστοτόπους», σχολίασε εκπρόσωπος της SVEN.Εδώ και τρεις μήνες στη Γαλλία, άλλωστε, διεξάγεται δημόσιος διάλογος για τους τρόπους προστασίας των δημιουργών από τον πολλαπλασιασμό των ιστοσελίδων παράνομου streaming ταινιών.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί είχε δηλώσει σχετικά ότι χρειάζονται νέα μέτρα, διότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν ελέγχονται από την αρχή Hadopi (αρχή που επιβλέπει την τήρηση της νομοθεσίας πνευματικών δικαιωμάτων), αφενός για τεχνικούς λόγους, αφετέρου λόγω έλλειψης αρμοδιότητας. Εφόσον το δικαστήριο δικαιώσει τις οργανώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, θα ανοίξει ο δρόμος για μια παρόμοια αντιμετώπιση και των λοιπών τέτοιου είδους ιστοτόπων. Αντίθετη σε κάθε περιορισμό του streaming ταινιών είναι η οργάνωση υπέρ της ελεύθερης έκφρασης Quadrature, σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός πρόσβασης σε σελίδες του διαδικτύου είναι μέτρο καταπιεστικό, δυνητικά επικίνδυνο και δυσανάλογο με την τετελεσμένη προσβολή.