Ύποπτη εξαφάνιση από το διαδίκτυο

0

Εξαφανίστηκε ξαφνικά από το διαδίκτυο ρωσική εταιρεία, η οποία φέρεται ότι παρείχε υπηρεσίες ίντερνετ για εγκληματικές ενέργειες, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία λύσεων ασφαλείας, Trend Micro.

Η εταιρεία Russian Business Network κατηγορείται ότι προσφέρει το δίκτυο της για την ανάπτυξη κακόβουλων προγραμμάτων.

«Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ έβαλαν τη ρωσική εταιρεία σε μαύρη λίστα και τερμάρισαν τις υπηρεσίες αυτού του προβληματικού πελάτη», δήλωσε ο επικεφαλής της Trend Micro, Ρέιμοντ Τζινς.

Η εταιρεία VeriSign, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προστασίας στο διαδίκτυο, υποστηρίζει ότι η δραστηριότητα της Russian Business Network ήταν εφικτή χάρις στις διασυνδέσεις της με την ρωσική κυβέρνηση.

Ο Ρέιμοντ Τζινς υποστηρίζει ότι οι «προστάτες» της RNB αναγκάστηκαν να αποσυρθούν διότι η ρωσική εταιρεία είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια: «Δεν υπάρχει έγκλημα στον κυβερνοχώρο που να μην φιλοξενούταν από τις ιστοσελίδες της RNB. Το τελευταίο διάστημα όμως άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα άπληστοι. Κατάφεραν να διεισδύσουν σε ιστοσελίδα της τουρκικής κυβέρνησης την οποία την μετέτρεψαν έτσι ώστε να παραπέμπει σε ιστοσελίδα του Παναμά εγγεγραμμένη στο δίκτυο RNB. Η εν λόγω ιστοσελίδα μισθωνόταν σε συμμορίες κακόβουλων λογισμικών. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποιες ηγεσίες δυσανασχέτησαν με αυτή τη δραστηριότητα της RNB.»

Η Trend Micro χωρίς να είναι απολύτως βέβαιη εκτιμά ότι η ρωσική εταιρεία έχει μεταφέρει τώρα τις δραστηριότητες στην Ασία.

«Η ρωσική εταιρεία είναι κυριολεκτικά ένα καταφύγιο παράνομων δραστηριοτήτων, παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, πειρατεία», γράφουν οι αναλυτές της Symantec.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ιστοσελίδες με την ονομασία Russian Business Network. Η εταιρεία, όμως, δεν έχει καταστατικό, ούτε νόμιμη ταυτότητα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.

Το παράνομο δίκτυο δε διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα και όσοι επιθυμούν τις υπηρεσίες του, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες μέσω μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα ή μέσω διαδικτυακών φόρουμ στα ρωσικά.
Οι μελλοντικοί πελάτες καλούνται επίσης να αποδείξουν ότι δεν είναι αστυνομικοί προσποιούμενοι τους εγκληματίες.

Σχόλια