spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΎποπτη ως πηγή επιθέσεων χάκερ η Κίνα

Ύποπτη ως πηγή επιθέσεων χάκερ η Κίνα

spot_img

Έδρα πολλών παγκοσμίως δραστηριοποιούμενων χάκερ αποδεικνύεται η ασιατική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας ανάλυσης συστημάτων διαδικτυακής ασφάλειας Symantec, μόνο το καλοκαίρι έλαβαν χώρα 48 επιθέσεις προς διάφορες βιομηχανίες, τα ίχνη των οποίων οδηγούσαν στην Κίνα.Οι εν λόγω επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Αποδέκτες ήταν 29 φαρμακοβιομηχανίες και 19 εργοστάσια κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την έκθεση της Symantec, οι χάκερ έστελναν mail με κακόβουλο λογισμικό PoisonIvy στις εταιρείες, με σκοπό –αφού αυτό βλάψει τους λογαριασμούς τους- να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία και να κατασκοπεύσουν επιχειρηματικά μυστικά. Οι θύτες μερικών εκ των επιθέσεων συνδέθηκαν και με προηγούμενες επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ειδικοί είχαν επισημάνει και στο παρελθόν ότι ο κινέζικος γίγαντας αναδεικνύεται ταχύτατα σε εστία επιθέσεων μέσω Διαδικτύου, κάποιες από τις οποίες μεθοδεύονται από την κυβέρνηση. Αν και πολλοί νεαροί Κινέζοι ασχολούνται με την «πειρατεία» μέσω Διαδικτύου και εντάσσονται σε λέσχες για χάκερ, κάποιοι από αυτούς δρουν με κρατική εντολή, καθώς προσλαμβάνονται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για να υποκλέψουν τεχνογνωσία και μυστικά βιομηχανικής ιδιοκτησίας από επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Η στρατιωτική υπηρεσία της χώρας θεωρείται εξαιρετικά καταρτισμένη στην χρήση του Διαδικτύου για κατασκοπεία, όμως η κυβέρνηση αρνείται ότι οργανώνει επιθέσεις για να μάθει εμπορικά μυστικά ξένων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και διατείνεται ότι και η ίδια υποφέρει από τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου. Στο παρελθόν η κινέζικη κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί για την επίθεση του 2006 κατά του Αμερικανικού Στρατού και της Βρετανικής Βουλής, καθώς και για την επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το προηγούμενο εξάμηνο, που είχε στόχο την υποκλοπή πληροφοριών για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Επιπλέον, το Φεβρουάριο η εταιρεία McAfee είχε αποκαλύψει πως Κινέζοι υπέκλεψαν πληροφορίες για πετρελαϊκές εταιρείες σε Ταϊβάν, Καζακστάν, Ελλάδα και ΗΠΑ.«Οι απόπειρες της Κίνας να υποκλέψει βιομηχανικά μυστικά από τις αμερικανικές επιχειρήσεις για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά φτάνουν σε ανυπόφορο βαθμό και θα έπρεπε να σταματήσουν», δήλωσε ο προεδρεύων της Επιτροπής Ασφαλείας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς.

spot_img

Lawjobs