Απόρριψη αιτήματος επανεκδίκασης, λόγω «φιλίας» στο Facebook

0

Δικαστήριο της Καλιφόρνια απέρριψε ζήτημα επανεκδίκασης υπόθεσης, το οποίο βασιζόταν στη «φιλία» του προεδρεύοντα Δικαστή με τον Συνήγορο του νικητή διαδίκου, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κατά την έναρξη της εκδίκασης υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμησης, ο Δικαστής, Jeffrey Hamilton, είχε γνωστοποιήσει στους διαδίκους ότι τον συνέδεε φιλική σχέση με τον Jeff Hammerschmidt, συνήγορο ενός εκ των διαδίκων. Μετά την έκδοση απόφασης υπέρ του πελάτη του Hammerschmidt, οι συνήγοροι του ηττηθέντος διαδίκου ανακάλυψαν ότι ο Hamilton είχε σχολιάσει θετικά μια φωτογραφία της οικογένειας του Hammerschmidt στο Facebook, και ισχυρίστηκαν ότι το σχόλιο αποδείκνυε ότι οι δυο άνδρες είχαν στενότερη φιλική σχέση, από ότι είχε γνωστοποιηθεί αρχικά. Έτσι, απαίτησαν την επανεκδίκαση της υπόθεσης, βασιζόμενοι και στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας Δικαστών της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία οι δικαστές πρέπει να διαγράφουν από τη λίστα «φίλων» του Facebook, τους συνηγόρους που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον τους.

Ο Δικαστής Robert Moody, ο οποίος ανέλαβε την εξέταση του αιτήματος επανεκδίκασης, έκρινε ότι οι συνήγοροι του ηττηθέντος διαδίκου μπορούσαν να είχαν αιτηθεί την εξαίρεση του Hamilton στην αρχή της δίκης, αλλά υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση ένα μήνα μετά την οριστική απόφαση, η άσκηση του σχετικού δικαιώματος εκ μέρους τους ήταν καταχρηστική. Επίσης, έκρινε ότι η γνωστοποίηση της φιλίας ήταν επαρκής, καθώς ο Hamilton δεν είχε υποχρέωση να κοινοποιήσει κάθε λεπτομέρεια της φιλικής του σχέσης με τον Hammerschmidt, ενώ η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει απλώς συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σχόλια