Απορρίφθηκαν από την ΕΕ οι προσφυγές από Siemens, Toshiba και Mitsubishi

0

Ειδικότερα, το 2007, η Κομισιόν είχε επιβάλει πρόστιμα όταν διαπίστωσε ότι 11 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία προέβαιναν σε εναρμόνιση τιμών του εξοπλισμού για δίκτυα φυσικού αερίου και του εξοπλισμού ελέγχου της τάσης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, το συνολικό πρόστιμο ύψους 750,7 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί για την υπόθεση είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι τρεις εταιρείες προσέφυγαν κατά της απόφασης, ασκώντας έφεση αλλά το Εφετείο της ΕΕ απέρριψε την έφεση της Siemens το 2011 ενω παράλληλα είχε ακυρώσει τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί στη Mitsubishi και την Toshiba διότι είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. Με την απόφασή του όμως αυτή επιβεβαίωνε ταυτόχρονα ότι οι δύο εταιρείες είχαν συμμετάσχει στο καρτέλ. Οι τρεις εταιρείες είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2012 και σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους.

Ετσι, τώρα η Siemens καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 396,56 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε καρτέλ εναρμόνισης των τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης, ενώ επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος που είχαν στο καρτέλ οι Mitsubishi και Toshiba.

Η Κομισιόν έκτοτε υπολόγισε εκ νέου τα πρόστιμα για τις ιαπωνικές εταιρείες, καθορίζοντάς τα σε 74,82 εκατ. ευρώ για την Mitsubishi και στα 56,79 εκατ. ευρώ για την Toshiba, συν ένα πρόσθετο ποσό 4,65 εκατ. ευρώ.
 

Σχόλια