Απορρίφθηκε αγωγή κατά της Google για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού

0

Οι ενάγοντες απέτυχαν να αποδείξουν ότι τα φερόμενα ως παράνομα περιοριστικά συμβόλαια της Google με τους κατασκευαστές συσκευών Android, είχαν ως συνέπεια πιό αυξημένες τιμές στα κινητά τηλεφώνα.

Η Ομοσπονδιακή Δικαστής, Beth Labson Freeman, απέρριψε την περασμένη Παρασκευή αγωγή κατά της Google για παραβίαση του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Η εταιρεία κατηγορείτο πως έβλαπτε τους καταναλωτές με το να αναγκάζει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android, να ορίζουν ως προεπιλογή τις δικές της εφαρμογές.

Οι καταναλωτές που κατέθεσαν την αγωγή ισχυρίστηκαν ότι η Google απαιτούσε από τους κατασκευαστές, περιλαμβανομένης και της Samsung Electronics, να ορίσουν ως προεπιλογή τις εφαρμογές της Google στα τηλέφωνα με λογισμικό Android, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση σε ανταγωνιστικό λογισμικό, όπως η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Η αγωγή ανέφερε ότι αυτή η πρακτική περιόριζε τον ανταγωνισμό στην αγορά μηχανών αναζήτησης, καταπίεζε την καινοτομία και οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές στα κινητά.

Η δικαστής έκρινε πως οι ενάγοντες απέτυχαν να αποδείξουν αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στην προεπιλογή του λογισμικού και στην τιμολόγηση των κινητών τηλεφώνων, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν υπάρχουν γεγονότα που να καταδεικνύουν ότι η συμπεριφορά της εναγομένης εμπόδισε τους καταναλωτές από το να διαλέξουν ελεύθερα ανάμεσα σε μηχανές αναζήτησης ή εμπόδισε τους ανταγωνιστές της από το να καινοτομήσουν», δίνοντας όμως προθεσμία τριών εβδομάδων στους ενάγοντες για να επανεισάγουν την υπόθεση με νέα στοιχεία.

Η Google αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες, περί προσβολής των όρων για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων σε όλο τον κόσμο.
 

Σχόλια