Απορρίφθηκε η έφεση της Google στην υπόθεση StreetView

0

Το αμερικανικό Εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Google, για απόρριψη της σε βάρος της αγωγής, για παραβίαση της νομοθεσίας περί ιδιωτικού απορρήτου, μέσω του δημοφιλούς προγράμματός της, Street View.

Υπενθυμίζεται, ότι το Street View είναι ένα επί μέρους πρόγραμμα των εφαρμογών Google Maps και Google Earth, μέσω του οποίου παρέχεται πανοραμική άποψη γεωγραφικών θέσεων και δρόμων, σε όλοκληρο τον κόσμο.

Η Google είχε κατηγορηθεί για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, κατά τη δημιουργία του προγράμματος Street View, μέσω διείσδυσης σε ιδιωτικές ασύρματες συνδέσεις (wifi). Ειδικότερα, η εταιρεία κατηγορήθηκε, ότι, έστω κι ακούσια, υπέκλεψε πλήθος προσωπικών στοιχείων (user names, passwords κλπ) και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη διαδικασία λήψης φωτογραφιών από διάφορες γειτονιές, το διάστημα 2008-2010, προκειμένου να δημιουργήσει τη βάση του Street View.

To Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της Google, ότι οι συνδέσεις Wi-Fi αποτελούν ασύρματες συνδέσεις, κοινόχρηστες και προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, και ως εκ τούτου εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας (Federal Wiretap Act). Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση, «Μπορεί να αποτελεί κοινή πρακτική, το να συνδέεται κάποιος στο «ανοιχτό» δίκτυο Wi-Fi του γείτονά του, προκειμένου να μπει στο διαδίκτυο ή να κάνει χρήση άλλων ασύρματων συσκευών, αλλά δε σημαίνει, ότι του επιτρέπεται να συλλέγει, αποθηκεύει και αποκωδικοποιεί προσωπικά δεδομένα, από την εκάστοτε σύνδεση».

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο αποφάσισε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ενδεχόμενη ευθύνη της Google, έστω και από αμέλεια, για συλλογή δεδομένων, κατά παράβαση του ιδιωτικού απορρήτου και απέρριψε την έφεσή της.

Ο Mark Rotenberg, διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτρονικού Απορρήτου της Ουάσινγκτον, έκανε λόγο για «απόφαση-ορόσημο», με την οποία επιβεβαιώνεται το δικαίωμα ιδιωτικότητας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μέσω ασύρματων δικτύων.
Η Google από την πλευρά της, εξέφρασε, διά των εκπροσώπων της, την απογοήτευσή της και ανακοίνωσε, ότι εξετάζει τις επόμενες νομικές ενέργειές της.
 

Σχόλια