Αποσύρθηκε η ρωσική πρόταση για ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου στο διαδίκτυο

0

Η πρόταση δέχθηκε έντονη κριτική από από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρώπη και τον Καναδά, εκπρόσωποι των οποίων επεσήμαναν ότι το πεδίο εφαρμογής της νέας συνθήκης θα πρέπει να περιοριστεί στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και τα υπόλοιπα κράτη, τα οποία είχαν συνυπογράψει τη σχετική πρόταση, ζητούσαν να παρασχεθεί στις κυβερνήσεις το δικαίωμα αποκλεισμού ιστοσελίδων, καθώς και να ανακτηθεί το δικαίωμα ελέγχου των διευθύνσεων του διαδικτύου, οι οποίες εποπτεύονται από τον ICANN, έναν αυτοδιοικούμενο οργανισμό αρμόδιο για θέματα διευθυνσιοδότησης που λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Terry Kramer εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τόνισε ότι «αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αλλά με άλλη μορφή». Πάγια θέση εξάλλου της αμερικανικής πλευράς είναι ότι η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου πραγματοποιήθηκε χάρη στη μειωμένη κυβερνητική παρέμβαση και οποιαδήποτε ενίσχυση αυτής θα σήμαινε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ θα διευκόλυνε την άσκηση λογοκρισίας στο περιεχόμενο των διαδικτυακών δημοσιεύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συνδιάσκεψη πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Σχόλια