Απόσυρση εφαρμογής που συνδυάζει δεδομένα Facebook και Foursquare

0

Αποσύρθηκε κατόπιν σχετικών αντιδράσεων, εφαρμογή ρωσικής εταιρείας προγραμματισμού η οποία συνδυάζοντας δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα Foursquare και Facebook αποκάλυπτε τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και βρίσκονταν σε κοντινές περιοχές στην πόλη με τον χρήστη. Πριν αποσυρθεί η εφαρμογή, υπολογίζεται ότι την είχαν “κατεβάσει” περίπου 70.000 άτομα.

Οι βασικότερες ενστάσεις κατά της εφαρμογής αφορούσαν το κατά πόσον είναι νόμιμο να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα των χρηστών από τα κοινωνικά δίκτυα, εφόσον το αποτέλεσμα που προκύπτει δίνει τόσες πληροφορίες για αυτούς. Συγκεκριμένα, το φορμάτ της εφαρμογής εμφάνιζε ένα χάρτη της πόλης, πάνω στον οποίο τοποθετούνταν τα πρόσωπα των γυναικών στις τοποθεσίες που είχαν επιλέξει στο Foursquare πρόσφατα. Επιλέγοντας τα πρόσωπα των γυναικών άνοιγε το προφίλ τους στο Facebook, το οποίο μπορούσε να δει κανονικά ο χρήστης. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του χρήστη, άλλα προφίλ εμφανίζονταν περισσότερο και άλλα λιγότερο ανοιχτά.

Αποσύροντας την εφαρμογή η εταιρεία i-Free τόνισε ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, ούτε αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που είχαν αποκαλύψει μόνοι τους οι ίδιοι οι χρήστες. «Νομίζουμε ότι είναι ανέντιμο να γινόμαστε το εξιλαστήριο θύμα στο διάλογο για τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι ο στόχος και οι δυνατότητες της εφαρμογής παρερμηνεύθηκαν εντελώς. Η εφαρμογή “Girls Around Me” δεν αποκαλύπτει δεδομένα τα οποία δεν είχαν αποκαλύψει προηγουμένως οι ίδιοι οι χρήστες στους άλλους, ούτε δίνει δυνατότητα να αποκαλυφθούν περισσότερα από αυτά που επιλέγουν να αποκαλύψουν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Στην μπλογκόσφαιρα πάντως η εφαρμογή στηλιτεύθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες. Το δημοφιλές μπλογκ για προϊόντα της Apple “Cult of the Mac” ανέφερε ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής ήταν κάλεσμα συνειδοτοποίησης του κοινού για τους κινδύνους του διαδικτύου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο μπλογκερ John Brownlee σχολίασε ότι είναι μια εφαρμογή που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως «μάθημα» ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν εν τέλει λίγο παραπάνω πληροφορίες από αυτές που θα έπρεπε να γνωρίζουμε.

 

Σχόλια