Αποζημίωση 134.000 δολαρίων για δημιουργία ψεύτικου προφίλ στο Facebook

0

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να πληρώσει 134,000 δολάρια, για να τερματίσει εκκρεμούσα δίκη με γυναίκα που ισχυρίζεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών δημιούργησε μια ψεύτικη σελίδα στο Facebook με το όνομά της, χρησιμοποιώντας χωρίς την άδειά της τις φωτογραφίες από το κινητό της τηλέφωνο.

Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ευθύνη της στην υπόθεση, αλλά η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τη σελίδα μετά τη σύλληψή της τον Ιούλιο του 2010, με σκοπό την εύρεση και άλλων υπόπτων σε υποθέσεις ναρκωτικών με τη μέθοδο της ανακριτικής διείσδυσης. Ειδικότερα, η προσφεύγουσα, η οποία ομολόγησε την ενοχή της σε υπόθεση ναρκωτικών το 2011, υποστήριξε ότι η ψεύτικη σελίδα έδινε την εντύπωση ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία και την έβαζε σε κίνδυνο ζωής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αρχικά ισχυριστεί ότι η προσφεύγουσα είχε συναινέσει σιωπηρά στη δημιουργία του ψεύτικου προφίλ, αφού επέτρεψε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες από το κινητό της τηλέφωνο, στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών.Επίσης, η κυβερνητική πλευρά υποστήριξε ότι η σελίδα στο Facebook εξυπηρετούσε τον νόμιμο σκοπό της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Ωστόσο, μετά τον διακανονισμό με την προσφεύγουσα για τον τερματισμό της δίκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των πολιτικών του, με κριτήριο την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των τρίτων στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης εγκλημάτων.
 

Σχόλια